Ph: (02) 9370 56 64

Grand Designs UK: Idyllic and Super-Eco Home

On Jun 23 2015
Tagged as:
  • myLJHooker Home
  • Home Ideas


Idyllic plot? Check. Innovative design? Check. Super-eco credentials? Check. This Norfolk home ticks all the right boxes — just… Whether it’s to save the planet or just to reduce the cost of energy bills, the majority of grand designers are keen to invest in some sort of eco technology. But for this owner, whose impressive periscope-like home in rural Norfolk featured on the recent series of Grand Designs, sustainability wasn’t just a whim — it was the difference between living in her dream house and being left homeless.

Grand Designs UK: Idyllic and Super-Eco Home

Forced to Build an Energy Efficient, Eco-Friendly Home

Whether it’s to save the planet or just to reduce the cost of energy bills, the majority of grand designers are keen to invest in some sort of eco technology. But for Natasha Cargill, whose impressive periscope-like home in rural Norfolk featured on the recent series of Grand Designs, sustainability wasn’t just a whim — it was the difference between living in her dream house and being left homeless.

 

 

The reason? Her idyllic plot, with its verdant woodland and picturesque river, was subject to Paragraph 55 of the National Planning Policy Framework, which meant that only the most architecturally innovative, energy-efficient, eco-friendly building would do. “Just design a really green building,” you might say, but attaining Code for Sustainable Homes Level 6 (the signifier of an exemplary piece of eco architecture) isn’t just about the finished product. Every detail — from the energy used to transport materials to water wastage and even the type of Portaloos and the happiness of the builders needs to be meticulously recorded. And if anything slips below the exacting standards, you can’t move in. It was one hell of a risk.

 

 

“It seems really naïve, but I didn’t think there was anything insurmountable,” says Natasha cheerfully. Her positive attitude and faith in 28-year-old architectural designer and family friend Wilf Meynell was one of the most heart-warming elements of the show. “It was always going to be a challenge, but it could be done, so we were going to do it. That was the soundtrack to most of the build really, plus Wilf is incredibly optimistic, so it would take someone with incredible strength of mind to doubt him.”

 

 

Tiring of London some 10 years previously, Natasha moved with her son Lucas (now 12) back to her home county of Norfolk, living in a small cottage before deciding that self-build was probably the only way she would ever find a living solution that was ideal for the two of them. “I had pretty specific ideas of what I wanted, and it probably would have taken years to find the perfect place,” she explains. “I’d spent most of my life subterranean in my flat in Clapham, South London with the bedroom downstairs. The interior layout of the Norfolk cottage was similar, which I liked. Upside-down living is very freeing. You’re not scampering around from one space to the next — you can just stop and look out at the view. It puts the brakes on.”

 

 

The plan was to make the house sustainable right from the foundations, it would sit on a thin and efficient insulated slab cast from eco concrete, a material in which much of the cement content has been replaced by fly ash and waste from furnaces and power stations. A sculptural staircase would be made out of the same material, providing a thermal mass that would absorb and release heat, warming the home in winter and cooling the building in summer. The structure itself was to be timber-framed, skinned with fibre panels and stuffed with carbon-neutral insulation.

Downstairs would host Lucas and Natasha’s bedrooms, one on each side of the decking area, and then upstairs on one side of the building would sit the kitchen and dining room, with a living space and music room on the other.

 

Getting a Good Deal

A central hallway surrounding the thermal-mass staircase would be bordered by windows to let in maximum natural light. A 6kW array of solar panels on a sedum roof would provide electricity, and to stop the soil pushing the semi-submerged building down the hill, gabions filled with local flint would line the building’s edge. With a budget of just $467,000, it was an ambitious undertaking.

 

 

In the program, Kevin McCloud joked that Natasha was “jammy” at scooping up the half-acre plot for a bargain $150,000, but one thing the show slightly overlooked was the lengths to which she had gone to attain such a good deal. Searching for more than three years, Natasha had been pushing notes through people’s letterboxes and door-stepping farmers until eventually she found the answer right in front of her nose. After meeting architect Wilf for an initial chat about ideas, it turned out his father was willing to sell Natasha a plot on the family estate — the problem was solved.

 

 

Building on family land was just the start of Wilfs above-and-beyond approach to the project. Not only did he design an innovative and considered home but, to save Natasha money, he took on the roles of environmental engineer, planning consultant and quantity surveyor, not to mention tirelessly ringing suppliers to get better deals. He even convinced his dad to allow them to fell some red cedar for the building’s trademark cladding and enlisted some architecture students to install it for free in the name of vital experience and CV fodder.

For a young architect-in-training, it’s essential your first full-sized dwelling is exemplary of the sort of projects you want to be commissioned for in the future, but you really get the impression Wilf’s commitment to the project went far beyond self-interest — something that stood him in good stead when the build started to get difficult.

 

 

Going....Not to Schedule

Despite everyone’s best intentions, the schedule ran behind and with some unexpected groundwork costs, Wilf had to ask Natasha to find an extra $14,000 to make sure they could finish on time and achieve the Code Level 6 standard.
“It was annoying and I could have done without it, but there was no other way,” says Natasha. “In the general scheme of things, I now have something that is worth more than the sum of its parts. You really have to think about the bigger picture.”

It looked as though disaster might strike again right at the 11th hour when a site inspection revealed the build had slipped down to a Code Level 5, largely because they hadn’t provided a shower block for the builders. But with a bit of lateral thinking, Wilf managed to battle the bureaucracy by introducing some ecological landscaping which tipped the project over the 90 points needed to secure Code Level 6 status.

 

 

Now she’s moved in, it’s clear the stresses of the project have more or less faded from Natasha’s mind. When asked about her favourite part of the house, the list is endless. She darts from the sculptural staircase, “It takes on a different personality all the time!’” to the large bedroom windows, “I wake up with a spring in my step” and the elegant kitchen, with its sliding doors and balcony overlooking the river. With a total cost of $630,000, the project stretched Natasha to the limit financially, but it’s a house she envisions staying in forever and building it has been an incredible experience for her and Lucas.

 

 

It’s probably the most exciting thing I’ll ever do in my life,” she concludes.

 

 

Expert tip
Don’t let the heat get to you in the kitchen — opt for soothing colours including mint green to add a calming element to the space

 

 

We love
The use of citrus hues throughout the home, an effective way to add instant happiness and joy.

 

Written by Laura Snoad

Photography by Darren Chung

Originally from Grand Designs Australia magazine, Volume 4 Issue 3

This article was provided by completehome.com.au For more articles click here